Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet

Actualitat

Gastronomia | 24/12/2021

Turisme sostenible: el gran repte del sector

El turisme sostenible se sosté sobre tres pilars fonamentals que cal tenir en compte a l'hora d'elaborar qualsevol estratègia en el sector. Si en falta un de sol, no hi ha sostenibilitat. Parlem dels pilars econòmic, social i mediambiental. En turisme, la prioritat és minimitzar l'impacte sobre el medi ambient, la cultura i les persones, mentre es contribueix a generar ingressos i ocupació a la població local.

Les administracions, impulsades per les noves normatives, estableixen una estratègia per a un model de creixement turístic més sostenible. En el projecte per a l'agenda 2030 es planteja una estratègia basada en el creixement socioeconòmic apostant per la competitivitat i la rendibilitat a través de la transformació digital. Paral·lelament, cal tenir en compte la preservació dels valors naturals i culturals del patrimoni. El benefici social serà un altre dels pilars: repartiment de beneficis i fre a la despoblació. A més, les administracions es comprometen a establir mecanismes de governança participativa i adaptar-se als canvis constants de l'entorn.

Dos dels punts essencials de la nova estratègia són l'increment en la qualitat del turisme amb la promoció de l'hospitalitat com a valor fonamental de la proposta turística i la qualitat de l'ocupació turística més gran. El sector necessita atraure i retenir el millor talent, ja que els treballadors són els últims responsables de la satisfacció dels turistes.

Amb aquest punt de partida, veiem quines poden ser les accions que s'estan desenvolupant en l'àmbit local a cadascun dels eixos del turisme sostenible.

Mediambiental

Un dels pilars de la sostenibilitat turística és la cura del medi ambient. Als 17 ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU) es troben resumits els grans reptes a què s'enfronta la societat per ser més sostenible i l'àmbit mediambiental té una importància especial. Pel que fa a l'àmbit turístic, entre les grans preocupacions, hi ha la reducció del malbaratament alimentari, un tema que ja vam abordar a l'article Com evitar el malbaratament d'aliments al meu restaurant.

A més, entre els ODS es troba també el de preservar la vida submarina i els ecosistemes terrestres, cosa que ens porta, novament, a posar l'accent en la selecció de productes de proximitat i també de temporada.

El certificat Biosphere que actualment està tramitant l'Ajuntament de L’Hospitalet és un sistema que analitza el nivell real de la sostenibilitat de qualsevol institució. L'objectiu d'aquesta certificació és impulsar el desenvolupament de la indústria turística de manera sostenible alhora que es fomenta l'autenticitat social i cultural de cada destinació i comunitat.

Actualment, l'adhesió a aquest compromís es troba a la primera fase i ja reporta alguns beneficis: l'Ajuntament compta amb una recopilació detallada de totes les accions que els diferents departaments realitzen en relació amb la sostenibilitat i la responsabilitat social. A més, aquesta adhesió també reporta sensibilització per al ciutadà i el client intern sobre el turisme sostenible.
A més de la sensibilització de tot el sector turístic de la ciutat, s'impulsarà la creació de projectes d'emprenedoria afins als 17 ODS.

Econòmic

Com s'esmentava a l'estratègia de turisme sostenible 2030 que està desenvolupant el govern de l'Estat, cal desenvolupar una proposta de valor amb la promoció de productes i destins que generin valor afegit i diferencial, que diversifiqui i desestacionalitzi la proposta de valor del país. L’Hospitalet compta amb el segell de Destinació de Turisme Esportiva que atorga l’Agència Catalana de Turisme a aquelles destinacions de Catalunya que disposen d’infraestructures i serveis d’alta qualitat per a la pràctica de l’esport.

Aquest certificat s'adreça a esportistes d'alta competició, turistes que centren les vacances a l'esport o que practiquen esport durant les seves estades i públic de grans esdeveniments esportius. Una de les conseqüències principals d'aquest tipus de turisme és que ajuda a desestacionalitzar i aborda un nínxol de mercat turístic més sostenible.

Social

El tercer eix de sostenibilitat (l'ordre no té cap efecte) és el de l'entorn social. El concepte de desenvolupament sostenible exigeix donar un gran valor a la qualitat de vida: educació, serveis públics, feina, etc.

A Espanya, l'eix social del turisme té dues vessants importants. D'una banda, aconseguir per a les persones que treballen al sector turístic unes condicions laborals justes. La manca de personal per treballar al sector ha estat un dels temes dels quals més es parla als fòrums sectorials durant els últims mesos: les condicions econòmiques i els torns poc estables han estat alguns dels motius pels quals es va produir un canvi en la preferència laboral cap a la logística o els supermercats. El repte és revertir la situació i que la turística torni a convertir-se en una indústria atractiva.


D'altra banda, també hi ha la preocupació permanent que el turisme generi un allunyament entre els residents i el model turístic, i finalment acabi provocant problemes de convivència i actituds de rebuig. En anys passats ja s'han conegut alguns casos dels quals es va anomenar 'turismefòbia', conseqüència de la sobreexplotació turística. Per tant, el turisme sostenible ha de cercar també un equilibri entre l'atractiu turístic i la població local.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies
Cercador de notícies

Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!