Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet

Actualitat

Esports | 16/12/2022

Turisme esportiu: a per l'or turístic

L’Hospitalet de Llobregat és una de les destinacions de turisme esportiu més important de Catalunya. No només les instal·lacions esportives, sinó també alguns hotels de la ciutat, compten amb el certificat de turisme esportiu que atorga l'agència catalana de turisme, estan certificats per allotjar equips i atendre les necessitats específiques dels esportistes que s'hi allotgen.

L'Organització Mundial de Turisme (OMT) explica a la seva pàgina web, que cada cop són més els turistes interessats en activitats esportives durant els viatges, tant si els esports són el principal objectiu d'aquest viatge com si no. A més, els esdeveniments esportius de divers tipus i envergadura atrauen els turistes com a participants o espectadors. Aquesta circumstància obre una oportunitat per a les destinacions d’afegir el seu sabor local per distingir-se d’altres llocs i proporcionar experiències locals autèntiques.

L'OMT va celebrar fa una mica més d'un any, el novembre del 2021, el Congrés Mundial de Turisme Esportiu a Lloret de Mar. Segons declara la mateixa organització dependent de l'ONU, el turisme esportiu és un dels segments turístics que creixen més ràpid.

En aquest darrer Congrés de Turisme Esportiu es van posar les bases per al desenvolupament d'un turisme esportiu seguint les directrius de l'Agenda 2030:

  • Turisme esportiu i contribució a l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible
  • Innovació en el desenvolupament del turisme esportiu: Estadis, Jocs Olímpics i Esdeveniments de masses
  • Governança eficaç de destinació i estratègies publico privades en el turisme esportiu
  • Tecnologies i esport, eSports i Transformació Digital del turisme esportiu

Per què és important el turisme esportiu?

En primer lloc, el turisme esportiu pot augmentar l'atractiu i la competitivitat d'una destinació en ampliar la vostra oferta turística. Generalment, el turisme esportiu pot ajudar a augmentar la durada de l'estada i la despesa dels visitants. Els productes de turisme esportiu i esdeveniments esportius poden contribuir a la dispersió espacial i temporal, la famosa desestacionalització, dels turistes quan s'organitzen en una zona amb menys trànsit o en temporada baixa.

Entre els beneficis de desenvolupar el turisme esportiu en una destinació com l'Hospitalet hi ha la possibilitat que els veïns també hi puguin participar. Sempre és millor promoure les activitats també entre els residents per millorar la salut i el benestar. Això té relació amb promocionar un esport essencialment amateur on hi tinguin cabuda els residents i també amants d'aquest esport de qualsevol lloc, sense necessitat de ser professionals. Per això, comptar amb Campus esportius com ara Jordi Alba de Futbol, Pau Gasol Academy i Campus Audie Norris de Bàsquet genera una oferta esportiva accessible per a visitants i esportistes de la ciutat. 

Turisme esportiu i sostenibilitat

Com hem esmentat inicialment, segons l'OMT, el turisme pot contribuir al desenvolupament sostenible ia l'assoliment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La força del turisme esportiu rau en: Participació en activitats físiques; oportunitats d’interacció entre la població local i visitants; i alt potencial de desenvolupament a gairebé qualsevol lloc. Gràcies a aquestes característiques, el turisme esportiu pot jugar un paper important en l'èxit de diversos ODS si es desenvolupa adequadament.

Una de les oportunitats que ofereix el turisme esportiu és que, com altres segments del turisme, proporciona feines i oportunitats de negoci. A l'ecosistema turístic sorgiran nous negocis, per exemple, lloguer d'equips, serveis de transport, etc. Els esdeveniments esportius, fins i tot els petits, atrauen participants i espectadors, la despesa dels quals a la destinació reporta directament beneficis econòmics. El turista esportiu tendeix a gaudir de la resta d'atractius de les destinacions, cosa que es tradueix en una despesa més gran en altres àmbits relacionats estretament com són els allotjaments turístics, la restauració i els comerços de la ciutat.

Consells per a una hostaleria amable amb el turisme esportiu

Si l'establiment és proper a les instal·lacions esportives, al lloc on es desenvolupa l'activitat o en el recorregut d'alguna de les activitats, es poden desenvolupar mil iniciatives per acostar-vos a aquest turista.

  • Menús adaptats. Prepareu menús que s'adaptin a les necessitats dels esportistes. L’alimentació d’un atleta que competeix en 100 metres llisos no té res a veure amb la d’un ciclista de fons. És important elaborar menús adequats.
  • Crea ofertes especials. Com el menú, des del punt de vista nutricional ha de variar en funció dels esportistes o l'activitat esportiva que s'estigui realitzant, també es poden crear ofertes especials. Parlant d'atletisme, què tal si creem l'hamburguesa Carl Lewis o el menú Yago Lamela? Aquesta sensibilitat s'aprecia.
  • Tematitza l’establiment. Crear un ambient on els esportistes o els seus familiars estiguin còmodes i sentin encara més la immersió ajudarà a fidelitzar i augmentar la satisfacció. La tematització pot ser de manera efímera o permanent.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies
Cercador de notícies

Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!