Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet

Actualitat

Ciutat | 15/12/2021

L’Atles de la fauna de L’Hospitalet detecta més de 80 espècies d’animals vertebrats a la ciutat

L’estudi, encarregat per l’Ajuntament, posa de manifest la destacada biodiversitat a les zones verdes i les àrees naturals del municipi, amb presència d’aus, mamífers, rèptils i amfibis. Més de 60 espècies d’ocells es poden observar als parcs metropolitans de les Planes, Can Buxeres i Bellvitge, segons un informe elaborat per l’Institut Català d’Ornitologia

La ciutat de L’Hospitalet presenta una gran biodiversitat de fauna, especialment d’aus, segons diversos estudis elaborats recentment. L’Atles de la fauna de L’Hospitalet que ha realitzat l’Associació BioEduca, per encàrrec de l’Ajuntament, ha detectat 81 espècies d’animals vertebrats reproductors dins del municipi; la majoria aus, però també mamífers i alguns rèptils i amfibis.

El treball de camp s’ha fet a tot el terme municipal, especialment a les zones verdes i a les àrees naturals del riu Llobregat, la bassa de la Torre Gran i els terrenys agrícoles.

Les aus, amb 50 espècies que hi nidifiquen, és la fauna més diversa. A més dels ocells urbans com el colom domèstic, el gavià argentat, la tórtora turca, la cotorra de pit gris, el falciot negre, el ballester, l’oreneta vulgar, la merla, el pardal comú, la cadernera o la garsa, al riu s’hi troben espècies d’aus aquàtiques com l’ànec collverd, l’ànec griset, l’ànec blanc, la polla d’aigua i la fotja vulgar.

De mamífers, s’hi han localitzat 23 espècies: 10 de petits, 7 de ratpenats i 6 de mitjans i grans, especialment carnívors. En destaca la descoberta d’un exemplar de llúdriga al riu, amb una imatge obtinguda per mitjà de les càmeres de fototrampeig. També s’han localitzat altres carnívors a la zona fluvial, com la guineu, el toixó, la mostela i el visó americà.

Dins de les sis espècies de rèptils, s’han trobat dos exemplars d’ofidis: serp verda i serp blanca; dos de sauris: sargantana ibèrica i dragó comú; i dos de quelònids: tortuga de Florida, espècie invasora, i tortuga de rierol, autòctona i molt escassa. A més, s’han localitzat dues espècies d’amfibis: la granota verda i el tòtil.

Informe ornitològic metropolità

També, el darrer Informe ornitològic de parcs i platges metropolitans, realitzat per l’Institut Català d’Ornitologia per encàrrec de l’AMB, conclou que als tres parcs metropolitans de L’Hospitalet es poden observar fins a 65 espècies d’ocells —el 70,8% protegides—, xifra que suposa el 70,6% de les comptabilitzades al municipi i el 17,2% al conjunt de Catalunya.

De les 1.233 observacions d’ocells realitzades l’any 2020 pels autors de l’informe —majoritàriament al parc de les Planes, però també als de Can Buxeres i Bellvitge—, en destaquen les de cornella emmantellada, un ocell que ha començat a colonitzar Catalunya els darrers anys; i les de gavina corsa, considerada com a vulnerable. Dins del catàleg d’espècies exòtiques invasores, s’hi han detectat la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer.

Les aus més observades als parcs metropolitans de la ciutat són, per aquest ordre, el colom roquer, el gavià argentat, la tórtura turca, el pardal comú, la cotorreta de pit gris, el ballester, la cadernera, el gafarró, la cotxa fumada, el falciot negre, l’oreneta vulgar, el tudó, la garsa i l’estornell vulgar. En menor proporció hi ha espècies com la merla, el falcó pelegrí o el xoriguer comú i, com a presència anecdòtica, també s’hi ha observat algun exemplar de flamenc, gamarús o grua.

A més de la fauna, l’Ajuntament de L’Hospitalet potencia en les seves actuacions la biodiversitat urbana en el seu conjunt a través de diverses accions recollides, entre d’altres, al Pla director del verd urbà, el Pla director de l’arbrat, el Pla estratègic de gestió ecològica i el Pla local d’adaptació al canvi climàtic.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies
Cercador de notícies

Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!