Gastronomia | 04/01/2023 15:20:00
Els estudis ho demostren: per als professionals d'hostaleria, la manca de personal serà un dels principals reptes per al 2023. A l'enquesta que periòdicament realitza el Club TOP F&B, que agrupa els directors corporatius d'alimentació i begudes d'algunes de les principals cadenes hoteleres d'Espanya, així ho afirmaven els membres. La gestió dels recursos humans i la manca de personal es troba en primer lloc. Fer front a la pujada de preus en les matèries primeres en segon lloc i esdevenir un sector atractiu per als clients.
A més, pràcticament el 90% dels enquestats reconeixia haver tingut problemes durant l'estiu del 2022 per contractar i, per a un 22%, els problemes havien portat greus problemes com l'impediment de dur a terme alguna de les obertures previstes.
Per la seva banda, la reconeguda consultora en recursos humans, Eurofirms, va realitzar durant el 2022 una gran enquesta entre més de 1.800 professionals per conèixer què pensen de treballar a l'hostaleria. Doncs atenció, només un 9% de les persones que treballa al sector ho fa per vocació davant del 65% que no s'hi veu treballant d'aquí a 5 anys i gairebé un 40% que no ho recomanaria. "No som prou atractius per captar gent que vulgui treballar amb nosaltres", explica Raúl Sánchez, director general d'Eurofirms Group.
A l'informe de la consultora, 6 de cada 10 consultats reconeix que la principal motivació que impulsa a treballar al sector és la necessitat de treball. I hi ha un problema afegit i, possiblement, més important: la percepció social sobre treballar en hostaleria encara és pitjor que la que tenen els mateixos empleats. Pel 57 % dels que ja han treballat és bona o molt bona, davant dels que no hi han treballat mai, que assenyalen en un 33 % que la seva percepció és dolenta o molt dolenta.
El sector s'està preguntant com hem pogut arribar a aquesta situació i, sobretot, com ho podem solucionar. Des de la mateixa Eurofirms llancen una sèrie de recomanacions per atraure talent i també per fidelitzar-lo i evitar la mobilitat, que és un altre dels grans reptes a què s'enfronta l'hostaleria en matèria de gestió dels recursos humans.
Com atraure el talent?
Per aconseguir conquerir els empleats cal que l'empresa engegui una sèrie d'accions concretes.
En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!