Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet

Actualitat

Gastronomia | 04/01/2023 15:20:00

Com fer l'hostaleria més atractiva per als treballadors?

Els estudis ho demostren: per als professionals d'hostaleria, la manca de personal serà un dels principals reptes per al 2023. A l'enquesta que periòdicament realitza el Club TOP F&B, que agrupa els directors corporatius d'alimentació i begudes d'algunes de les principals cadenes hoteleres d'Espanya, així ho afirmaven els membres. La gestió dels recursos humans i la manca de personal es troba en primer lloc. Fer front a la pujada de preus en les matèries primeres en segon lloc i esdevenir un sector atractiu per als clients.

A més, pràcticament el 90% dels enquestats reconeixia haver tingut problemes durant l'estiu del 2022 per contractar i, per a un 22%, els problemes havien portat greus problemes com l'impediment de dur a terme alguna de les obertures previstes.

Per la seva banda, la reconeguda consultora en recursos humans, Eurofirms, va realitzar durant el 2022 una gran enquesta entre més de 1.800 professionals per conèixer què pensen de treballar a l'hostaleria. Doncs atenció, només un 9% de les persones que treballa al sector ho fa per vocació davant del 65% que no s'hi veu treballant d'aquí a 5 anys i gairebé un 40% que no ho recomanaria. "No som prou atractius per captar gent que vulgui treballar amb nosaltres", explica Raúl Sánchez, director general d'Eurofirms Group.

A l'informe de la consultora, 6 de cada 10 consultats reconeix que la principal motivació que impulsa a treballar al sector és la necessitat de treball. I hi ha un problema afegit i, possiblement, més important: la percepció social sobre treballar en hostaleria encara és pitjor que la que tenen els mateixos empleats. Pel 57 % dels que ja han treballat és bona o molt bona, davant dels que no hi han treballat mai, que assenyalen en un 33 % que la seva percepció és dolenta o molt dolenta.

El sector s'està preguntant com hem pogut arribar a aquesta situació i, sobretot, com ho podem solucionar. Des de la mateixa Eurofirms llancen una sèrie de recomanacions per atraure talent i també per fidelitzar-lo i evitar la mobilitat, que és un altre dels grans reptes a què s'enfronta l'hostaleria en matèria de gestió dels recursos humans.

Com atraure el talent?
Per aconseguir conquerir els empleats cal que l'empresa engegui una sèrie d'accions concretes.

  • Comptar amb un projecte apassionant. Molts empresaris no s'adonen que al seu equip tenen una mina d'or d'idees, per la qual cosa és important escoltar-los i impulsar les seves aportacions. Així, a més d'enfortir l'empresa, augmenta el grau de satisfacció i d'identificació amb la marca del treballador.
  • Ser adaptable i flexible. En hostaleria, generalment no és possible el teletreball. Però, si fos possible, seria molt benvingut pels equips. El que sí que és possible és la flexibilitat horària, evitar les jornades partides i, en la mesura que sigui possible, marcar els horaris amb la major antelació. Per això hi ha cada dia més solucions tecnològiques que poden ajudar l'hostaler.
  • Cohesionar els equips. En aquest sentit, generar bon ambient a l'establiment és una de les fórmules per fidelitzar els empleats i aconseguir la cohesió. Crear un entorn agradable i distès ajudarà a fer que els equips facin pinya, facilitant a més el treball en equip.
  • Orientar-se al progrés professional i a les persones. A gairebé tots els sectors cal que els professionals es reciclin cada poc temps, ja que estant a l'última és com realment s'aconseguiran els millors resultats. Oferir formacions a càrrec de l'empresa i un bon pla de carrera afavorirà que l'empleat se senti valorat i a gust a la companyia.
  • Ser transparent amb la remuneració i oferir incentius. Una bona tasca sempre ha de ser recompensada d'una manera d'acord amb allò que aporta el treballador a l'empresa. Aquesta remuneració, a més de ser econòmica, també pot incloure diversos incentius o facilitats que ajudaran a que el treballador es quedi a l'empresa. La transparència és cada cop més valorada pels professionals que conformen una empresa. Un bon sistema de comunicació interna permetrà que tots els empleats se sentin part de l'organització i s'hi comprometin més.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies
Cercador de notícies

Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!