Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet
Actualitat

Cultura | 21/05/2021

Núria Marín: “L’EMMCA és la nostra aposta per l’ensenyament de la música com a vehicle d'integració social i foment de la igualtat d’oportunitats”

L’alcaldessa de L’Hospitalet ha participat a Torre Barrina a la cloenda del programa URBACT ONSTAGE- Escoles de Música pel Canvi Social. L’Hospitalet lidera la xarxa europea de transferència de coneixements, en el marc del programa europeu URBACT.

L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín; la secretària d’URBACT, Stefanie Weber, i el coordinador de la xarxa i de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA), Raül Brenchat, han obert les jornades de cloenda de la xarxa ONSTAGE-Escoles de Música pel Canvi Social, que se celebra els dies 25 i 26 de maig a l’equipament de Torre Barrina a L’Hospitalet.

L’Hospitalet lidera aquesta xarxa de transferència de coneixement des que l’any 2017 l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts (EMMCA) va ser reconeguda com a bona pràctica pel programa europeu URBACT. La xarxa és formada pels municipis d’Aarhus (Dinamarca), Adelfia (Itàlia), Grigny (França), Valongo (Portugal), Katowice (Polònia) i Brno (República Txeca).

En el decurs de la jornada, l’alcaldessa, Núria Marín, ha dit que l’EMMCA “ens omple d’orgull. Tant pel bon nivell musical i interpretatiu que assoleixen els infants i els joves que hi estudien, com pel model d’escola integradora que representa”. I ha continuat, es tracta d’un model d’escola que “democratitza l’accés a les arts: fa arribar les arts a la major part de la població, fins i tot a sectors que no tenen tradició d’expressar-se artísticament, i fa ús de les arts com a vehicle de cohesió social i d’èxit escolar”.


L’Escola de Música “és la nostra aposta per l’ensenyament de la música com a eina per al desenvolupament personal i formatiu dels nostres infants i joves i, alhora, com a vehicle d'integració social i foment de la igualtat d’oportunitats”, ha explicat.


Marín ha destacat com “aquesta xarxa de transferència ens ha permès mostrar i —per què no?— exportar aquest model a altres ciutats europees. Mai, en tota la història de L’Hospitalet, no hi havia hagut tants nens i nenes aprenent música. N’estem molt i molt orgullosos”.


Lideratge hospitalenc d’una xarxa URBACT

L’any 2017, l’EMMCA va ser reconeguda com a bona pràctica pel programa europeu URBACT, que identifica casos d’èxit de polítiques públiques i va valorar l’ús d’un servei públic d’educació artística com a eina per al desenvolupament cultural, la cohesió social i l’èxit educatiu.

L’Hospitalet ha liderat la xarxa de transferència de  coneixement ONSTAGE i durant gairebé tres anys, s’han realitzat trobades i activitats amb l’objectiu de donar a conèixer els principals elements del projecte d’EMMCA per transferir-los al context local de cadascuna de les ciutats integrants de la xarxa. 


Eina educativa i de cohesió social

L’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet va començar a funcionar l’any 2005 i va voler repensar el model clàssic d’escola-conservatori, apostant per un nou model d’oferta educativa que combina l’activitat extraescolar amb la intervenció en escoles de primària i secundària per fer arribar la pràctica artística a tots els sectors socials i convertir els ensenyaments artístics en motor de cohesió social i eina d’èxit escolar.

El curs 2020-2021, l’Escola Municipal de Música té 2.500 alumnes, 1.100 a la seu central de l’avinguda de Vilanova i 1.400 en els tàndems, que reben classe en horari lectiu a 12 centres de L’Hospitalet. Mostra de la vitalitat del projecte són les més de 250 activitats que organitza al llarg de l’any, concerts i mostres a L’Hospitalet i a diferents espais rellevants de l’àmbit cultural.

L’EMMCA també ha aconseguit diferents guardons. El 2019 va rebre el Premi Europeu del Sector Públic (EPSA) i el 2020 el Premi Baldiri Escola Catalunya, atorgat per la Fundació Carulla, que l’ha reconegut com a projecte singular.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies


Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!