Autor: Gabriel Cazado. Mitjans de Comunicació de L’Hospitalet

Actualitat

Gastronomia | 14/12/2022

Sostenibilitat amb nom i cognoms: turisme i restauració

Després de dos anys de treball, aquest mes de juny del 2022 L'Hospitalet de Llobregat va obtenir una de les certificacions Biosphere de sostenibilitat turística i de reconeixement internacional, que atorga l'Institut de Turisme Responsable (ITR) amb la finalitat de certificar les bones pràctiques d’empreses i serveis turístics, impulsada a Barcelona per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquesta certificació reconeix el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat i amb la voluntat de millorar contínuament en aquest àmbit. A més dels motius purament sostenibles, la distinció contribueix a la reputació turística de la ciutat, ajuda a captar una demanda turística responsable i és un reclam per als visitants.


El turisme és un sistema, o un ecosistema més aviat, compost per diversos elements: societat civil, govern, sector públic, sector privat, demanda i oferta. No és una suma de parts ja que la suma de tots i la seva relació produeix un resultat diferent al turisme. Per tant, totes les parts han de contribuir al desenvolupament de la sostenibilitat, el compromís s'ha de donar en tots els components orientats a la sostenibilitat de la destinació. A la ciutat ja hi ha quatre empreses amb el segell i s'està treballant perquè més empreses i allotjaments turístics de L’Hospitalet s'adhereixin a aquest procés. Actualment l'Ajuntament, des de l'Àrea de Promoció Econòmica i Turisme, està oferint tallers de sensibilització, uns específics per a allotjaments turístics i altres destinats a empreses. El proper 20 de desembre, es durà a terme un taller per a empreses de la ciutat, on s'explicaran els disset objectius de desenvolupament sostenible; els beneficis d'un sistema de gestió sostenible per atraure nous clients i generar valor afegit, i com poden contribuir aquestes empreses a lluitar contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient.


Dins dels negocis cridats a participar del turisme sostenible es troben, entre d'altres, cellers, restaurants, bars i cafeteries i allotjaments turístics.
El turisme sostenible, certificat mitjançant un segell com Biosphere, pot aportar beneficis socials, culturals, ambientals i econòmics. Ja abordem fa uns mesos els pilars del turisme sostenible, que té com a prioritat minimitzar l'impacte sobre el medi ambient, la cultura i les persones, mentre es contribueix a generar ingressos i ocupació a la població local.

Els pilars del projecte són la formació continuada, un pla d'empresa de millora continuada i el treball col·lectiu amb altres entitats de l'àmbit turístic per a la millora de la destinació.

Motius per adherir-se al compromís per la sostenibilitat de Biosphere
· Consolida la teva marca a llarg termini. El turisme sostenible és l’únic turisme amb futur. Per consolidar en el temps una marca de confiança per al consumidor serà inevitable desenvolupar actuacions de sostenibilitat.

· Contribueix a impulsar un sector turístic més sostenible i compromès amb l’entorn. Com hem esmentat, el turisme no és la suma de parts, sinó que la relació estableix un resultat diferent. És important que tot el sector treballi conjuntament per ser més sostenible.

· Et posiciona en un mercat emergent. Actualment, la sostenibilitat encara és un mercat emergent. De mica en mica s'anirà convertint en una cosa majoritària. Uneix-te a la tendència com més aviat millor per posicionar-te al capdavant d'aquesta tendència.

· Millora la credibilitat i la reputació de la teva empresa. Un establiment adherit a un segell de qualitat o de sostenibilitat denota una especial preocupació per l'excel·lència i pel futur de l'entorn. Els clients ho sabran apreciar. No t'oblidis de comunicar-ho a tots els mitjans al teu abast.

· Atrau nous clients amb consciència sostenible. Cada dia més guies gastronòmiques i turístiques destaquen els establiments més preocupats per la sostenibilitat. Això és degut essencialment al fet que ja existeix un mercat de clients preocupats pel medi ambient i la sostenibilitat social i, per tant, un bon posicionament en aquest àmbit, et pot atraure més clients.

· Et diferencia i destaca davant dels teus competidors. En la línia amb el que hem vist anteriorment, millorar el posicionament el que fa és destacar-te davant de la competència. Serà més fàcil sempre entrar al top of mind dels clients si fas accions de sostenibilitat i comptes amb un certificat específic.

· Genera un valor afegit pels teus productes. Si el client valora positivament la teva preocupació per la sostenibilitat, això té un valor que es pot traslladar als productes o serveis del teu negoci. Un producte més valorat té un cost més gran.

· Estableix noves relacions amb altres entitats sostenibles. La comunitat es fa quan s’estrenyen les relacions amb altres entitats. Adherir-te al projecte Biosphere et permetrà conèixer altres empreses, col·lectius i entitats amb les què podràs establir col·laboracions.


Una guia de bones pràctiques també per a turistes.

A més de les accions que intenten implicar les empreses en el desenvolupament del turisme sostenible a l'Hospitalet, l'Ajuntament ha editat una guia de bones pràctiques repartida pels principals establiments turístics de la ciutat on es convida els visitants a descobrir la cultura, la gastronomia, les tradicions i el comerç de proximitat de manera respectuosa amb el medi ambient, utilitzant mitjans de transport sostenibles i fent un ús responsable dels allotjaments.

Pots seguir buscant:

Cercador de notícies
Cercador de notícies

Vols saber tot el que passa a L'Hospitalet?

En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!