Gastronomia | 11/11/2022
El sector del càtering preveu finalitzar el 2022 pràcticament recuperant les xifres del 2019.
El sector del càtering preveu finalitzar el 2022 pràcticament recuperant les xifres del 2019. Segons l'Observatori Sectorial DBK d'INFORMA, després de perdre més d'un 30% d'ingressos el 2020, la prestació de serveis de càtering va registrar el 2021 un creixement del 14,7% respecte a l'any anterior, encara un 22% menys que el 2019. Pel tancament del 2022 les previsions apunten a un augment situat al voltant del 15%.
Dins del sector del càtering, el de col·lectivitats es manté com el de més importància (col·legis, residències, hospitals, etc.) i suposa més de 92% sobre el total. Però la realitat és que el món del càtering, més enllà de les col·lectivitats, ha experimentat una gran transformació durant els darrers anys derivada dels canvis en els hàbits de consum. Queden molt lluny els anys en què els càterings eren exclusivament per a casaments batejos i comunions. Actualment se sol·liciten serveis de càtering per esmorzars i dinars d'oficina, reunions, sopars a casa amb amics… Això obliga el sector a mantenir-se actualitzat amb les modes i tendències per evitar quedar-se obsolet.
Ja el coneixen a la perfecció, qualsevol de les 45 empreses de càtering que ofereixen els seus serveis a L’Hospitalet, algunes virtuts com la puntualitat, relació qualitat-preu o servei es donen per descomptades a les empreses de càtering. Ara el consumidor vol alguna cosa més: creativitat, salut, varietat, flexibilitat...
Càtering saludable i opcions veganes
El sorgiment de noves possibilitats de comercialització i venda pels càterings com són les plataformes que agrupen diversos càterings i facilita la seva contractació per al client final, ha evidenciat que les opcions saludables ja no són una missió impossible per als qui contracten un càtering. Els clients no han d'estar a règim per voler alternatives sanes als esmorzars plens de pastisseria i als pica-pica i còctels plens de pa i fregits. Per tant, els càterings s'han vist obligats a reinventar-se i actualitzar la seva oferta incloent aliments de moda, i sans, com l'alvocat, les llavors, la chía o el pa de sègol.
S'estan produint nombrosos moviments al món del càtering. Aquest darrer mes hem conegut més propostes de noves companyies que es llancen al mercat amb una oferta gastronòmica basada i fonamentada en principis nutricionals molt més saludables: eliminar sucres i farines refinades, greixos 'trans', aliments processats o carns vermelles i canviar-los per algues, cereals integrals, lleguminoses, llavors i superaliments. A més, aquests aliments saludables no estan renyits amb una capacitat comercialitzadora molt potent ja que estan proliferant programes molt ambiciosos de servei a domicili per a diversos períodes -des d'un dia només fins a un programa de 66 dies, amb esmorzars, dinars i sopars- en què el comensal compta amb l'assessorament d'una nutricionista per ajudar-lo a assolir els objectius del benestar mental i físic. Un servei d’alimentació i nutrició integral.
Altres empreses de càtering, molt sensibles a la gastronomia vegana i vegetariana, han obert línies específiques en el seu negoci per atendre aquest tipus de client, però sense convertir les dues línies en departaments estancs. La idea és que amb la creació d'una oferta gastronòmica per als consumidors vegetarians no es creï un gueto i no es tracti d'una línia exclusiva, sinó que permeti la combinació del càtering tradicional amb l'opció vegana o vegetariana. Amb aquesta fórmula, no es perdran clients que necessitin incloure als seus menús productes per a persones veganes i altres omnívores.
Finger Food, una tendència per a càtering
L'oferta gastronòmica dels càtering va patir una fase d'estancament en què semblava que allò informal només podien ser croquetes. No obstant això, les noves tendències avancen que els consumidors no es conformen amb els productes tradicionals i que exigeixen una creativitat gastronòmica més gran. La tendència del Finger food es defineix com el format gastronòmic que barreja allò informal, pràctic i divertit en tan sols mos. Aquest concepte gastronòmic està tenint un gran impuls durant els darrers anys. Es tracta de menjar productes d’alta qualitat en petites porcions i només amb les mans. Sense forquilla, ni ganivet, ni cullera ni qualsevol altre element de la vaixella.
Moltes empreses de càtering o de delivery han adoptat el format finger food. Per la seva senzillesa, és ideal per a reunions socials com casaments, còctels, aniversaris o esdeveniments on hi ha un ambient més relaxat i distès o on els convidats es troben drets.
Teletreball: cantines virtuals
Arran de la pandèmia, com hem vist anteriorment, el consum del càtering no vinculat a col·lectivitats va quedar reduït a una mera anècdota. Van desaparèixer totes les trobades i relacions socials multitudinàries, així que les vendes van baixar de forma dramàtica. Un dels segments que més havien anat creixent durant els darrers anys era el servei a oficines ja que els típics menjadors s'han anat reduint o desapareixent, igual que el menú del dia. El càtering anava guanyant terreny i durant la pandèmia es van crear les cantines virtuals, una eina que permetia als treballadors triar el menjar i rebre'l l'endemà.
Fudeat, la plataforma digital per a empreses de càtering, el va convertir en una eina digital, en què només es paga pel producte consumit, sense cap permanència per a les empreses. El servei es pot aturar en qualsevol moment i els treballadors poden fer el pagament amb xecs de menjar (Sodexo, Edenred, Xec Gourmet, etc.) o si ho fa l'empresa, via transferència. D'aquesta iniciativa s'extreu una flexibilitat més gran per part dels càterings, que tracten d'adaptar-se a les necessitats dels seus clients: consumidors finals i empreses.
De la mateixa manera, també amb la pandèmia, molts restaurants van oferir cartes i menús diaris per portar a casa. 'Emporta't la cuina de L'H a casa' és un projecte de take away i delivery que es va iniciar durant la pandèmia i que segueix sent un recurs per als restauradors com a font extra d'ingressos als seus establiments.
En el nostre BUTLLETÍ, t'oferim la millor informació de la ciutat per estar al dia: gastronomia, concerts, exposicions, festivals, fires i congressos, esports...
Tot això, al teu e-mail!